از گرد و غبار تا حق آبه هیرمند
دیپلماسی محیط زیستی روی میز دولت سیزدهم
حیوان خانگی: خشکسالی، گرد و غبار و پرداخت نشدن حقابه زیست محیطی همچون مشکلاتی است که ایران همانند سایر کشورهای همسایه با آن دست و پنجه نرم می کند؛ مشکلاتی که تنها ریشه داخلی ندارد و حل آنها نیازمند اقدامات بین المللی و فعال شدن دیپلماسی محیط زیست است؛ نگاهی که نشانه و ردپای آنرا می توان طی دو سال اخیر در دولت سیزدهم در ماجرای حقابه هیرمند، حضور وزرای محیط زیست منطقه در ایران و میزبانی نشست بین المللی گرد و غبار مشاهده کرد.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایسنا گرد و غبار در سالهای اخیر به یکی از اشکالات زیست محیطی کشور تبدیل گشته است. این پدیده جوی دارای دو منشاء داخلی و خارجی است. بگفته احد وظیفه - رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی - گرد و غبار با منشاء خارجی غالبا از مناطق شرقی سوریه، مناطق شرقی اردن و مناطق غربی و مرکزی تا جنوبی عراق - که گرد و خاک خیز هستند - سرچشمه می گیرند و به ایران منتقل می شوند. در کنار این مناطق می توان به سامانه های جنوبی و وزش باد از جنوب به شمال و انتقال گرد و خاک از عربستان به ایران اشاره نمود.
در مجموع ۲۷۹ میلیون هکتار از اراضی خاورمیانه، کانون گسیل گرد و غبار به داخل کشور است و علاوه بر آن در سطح منطقه هشت کانون عمده گرد و غبار شناسایی شده است که در عربستان، امارات، شمال عربستان، جنوب عراق، شمال عراق، ترکمنستان – ازبکستان – تاجیکستان، افغانستان و پاکستان قرار دارند و هر یک از این کانون ها می تواند مناطقی از کشور ما را درگیر می کنند.
بیشتر بخوانید: منشا گرد و خاک های ایران کجاست؟
با عنایت به تاثیر کانون های گرد و غبار با منشا خارجی بر کیفیت هوای کشور خصوصاً در سالهای اخیر لزوم فعال تر شدن دیپلماسی محیط زیستی بیش از پیش احساس شده است. در فروردین ماه سال قبل که کیفیت هوای تهران بطور شایان توجهی کاهش پیدا کرد، مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اظهار داشت: منشأ این اتفاق، خارجی بوده و تغییر اقلیم سبب رخ دادن این پدیده شد بدین سبب باید دیپلماسی محیط زیست داشته باشیم و هم وزارت امور خارجه و هم محیط زیست نسبت به این مسئله حساس باشند.
بیشتر بخوانید: لزوم تقویت دیپلماسی زیست محیطی در عرصه گرد و غبار
شروع کوشش های بین المللی ایران برای مقابله با گرد و غبار
اردیبهشت ماه سال قبل رئیس جمهوری به افزایش آلایندگی ها و گرد و غبار در استانهای مختلف کشور به ویژه استان خوزستان اصرار کرد و اظهار داشت: حل ریشه ای این مساله نیازمند همکاری با کشورهای منطقه و همسایه است.
این دستور آغازی برای فعال شدن دیپلماسی محیط زیست برای کاهش گرد و غبار شد.
بیشتر بخوانید: مشکل گرد و غبار بصورت ریشه ای حل شود
۷ خرداد ماه سلاجقه در راس یک هیات فنی و کارشناسی با هدف بررسی راهکارهای موثر و فوری در مهار ریزگردها وارد کشور عراق شد. سوریه مقصد بعدی سلاجقه برای تحقق دیپلماسی زیست محیطی و مدیریت کانون های گرد و غبار بود.
دیدار سلاجقه و الکاظمی
منبع: petiab.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب