وزیر ارشاد در بازدید از نمایشگاه خانه ای كه سیل برد، مهری كه سیل آورد :
مردم احساس نكنند كه هنر برای قشرهای خاص است، باید محیط زیست را جدی تر بگیریم
به گزارش حیوان خانگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار نمود: هر مقدار كه آثار هنری با سوژه های عمومی در فضاهای عمومی عرضه شوند، ارتباط مردم هم با حوزه آن سوژه و هنر نزدیك تر می شود. مردم نباید احساس كنند كه هنر مربوط به یك قشر خاص است، بلكه هنر نیاز زندگی عمومی جامعه است.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، سیدعباس صالحی _ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی _ عصر شنبه (۲۵ خرداد) در حاشیه بازدید از نمایشگاه عكس «خانه ای كه سیل برد، مهری كه سیل آورد» در جمع خبرنگاران اظهار نمود: متأسفانه ابتدای امسال بیشتر از صد شهر، چندین استان و چهار هزار روستا درگیر سیل با حواشی گسترده آن شدند. این نمایشگاهی كه امروز دیدیم، این اتفاقات یك ماه اول سال ۹۸ را به همراه خساراتی كه وارد شده بود و همینطور بخش های ایجابی و مثبت آن روایت كرد.
او تصریح كرد: هشتاد عكسی كه از پنجاه عكاس در این نمایشگاه به معرض نمایش گذاشته شده است، نشان داده است كه عكاسان خبری و مطبوعاتی ما چگونه می توانند در بحران ها و حوادث اجتماعی در كنار بخش های امداد اجتماعی قرار بگیرند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این كه "كشور ما در معرض بحران های طبیعی مختلف قرار دارد"، امداد اجتماعی را مسأله ای مهم عنوان و اظهار نمود: این امداد اجتماعی به نحوی وظیفه عمومی جامعه است، اما در این میان برخی گروه ها هم وظیفه خاصی به عهده دارند و می توانند با وقوع چنین حوادثی نقش كمك كننده را ایفا كنند و در زمان بحران و پس از آن در كنار مردم بحران زده قرار بگیرند. سیل امسال اتفاق خاصی را برای كشور رقم زد، ما در طول حداقل ۵۰ تا ۱۰۰ سال قبل با چنین اتفاقی از لحاظ گستردگی و ابعاد مواجه نبودیم؛ این كه این اتفاقات در حدود یك ماه یا بیشتر ادامه پیدا كرد و بیشتر از صد شهر در حدود بیشتر از ۲۰ استان را درگیر كرد و خسارت های زیادی را در حوزه های مختلف شامل زیرساختی و غیرزیرساختی وارد كرد، امری خیلی كم سابقه بود.
صالحی خاطرنشان كرد: روایت این اتفاق از زاویه دوربین عكاسان مطبوعاتی بعنوان ثبت یك اتفاق، بسیار حائز اهمیت می باشد. اتفاقات بزرگ اجتماعی گاهی به خاطر این كه به درستی ثبت نمی شوند، امكان دارد از حافظه تاریخ محو شوند؛ اما عكاسان خبری در كنار رسانه ها كمك می كنند كه از این اتفاقات ثبت خاطره و واقعیت تاریخی دقیق تری روایت شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این كه "در كنار ثبت تاریخی، این عكس ها كاركردهای دیگری هم دارند"، اظهار داشت: یكی از كاركردهای مهمی كه در این اتفاق بزرگ سیل در كنار خسارت های دیگر رخ داد، این بود كه ما شاهد همدلی ها و همیاری های مردم بودیم. اعتماد اجتماعی مردم به یكدیگر تقویت شد و ارتقا پیدا كرد، مردمی كه همدیگر را نمی شناختند به كمك هم آمدند، حتی اقوامی كه یكدیگر را كمتر دیده بودند در كنار هم قرار گرفتند. همینطور مذاهبی كه در فاصله مذهبی قرار داشتند به دنبال حوادث سیل در كنار هم ایستادند.
صالحی تصریح كرد: تمام این اتفاقات برای ما به منزله یك اتفاق اجتماعی بزرگ بود كه نیازمند افزایش سرمایه های اجتماعی در كشور است. اتفاقی كه ما در سیل امسال داشتیم از زاویه دوربین می تواند یك برداشت ماندگاری را برای ارتقا سرمایه اجتماعی كشور ثبت كند. در تصاویر این نمایشگاه هم نمونه های فراوانی از این نگاه و زاویه وجود داشت.
صالحی با تاكید بر اهمیت توجه به بحران های طبیعی و مسائل محیط زیستی، اظهار نمود: ما باید محیط زیست را جدی تر بگیریم. بعنوان مثال تعابیری كه برخی به كار می بردند در خصوص این كه "كسی كه با طبیعت مهروزی نكند، طبیعت هم با او مهروزی نخواهد كرد" یا این كه "كسی در خانه ی رود خانه بسازد، رود به خانه او رحمی نمی كند"، كاملاً درست است. به صورت طبیعی ما نیازمند این هستیم كه مسائل محیط زیستی و طبیعی خویش را جدی تر بگیریم تا از بلایای طبیعی در كشور بیشتر مصون باشیم. بعنوان مثال در تصاویر این نمایشگاه دیده می شد كه خانه هایی كه نه تنها در حریم رودخانه بلكه سر رودخانه ساخته شده بودند هم تخریب شدند. طبیعتاً این موارد نمی تواند شرایط امیدواركننده و ایمنی را به منظور زندگی پدید بیاورد؛ ازاین رو از زاویه دیگر، عكاسان هنری به ما اخطار می دهند كه با محیط زیست و طبیعت مهربانانه تر برخورد نماییم.
صالحی اظهار داشت: همینطور در این عكس ها روایتی از تجربه های امداد را هم می توان مشاهده كرد. به هر حال روایت از تجربه های امداد دارای اهمیت است، چونكه ما به اعتبار شرایطی كه داریم باید این حجم از انباشتگی امداد را داشته باشیم. در كنار همه این نكات مثبت تصاویر هنرمندانه، زیبا و خلاقانه ای كه شكل گرفته، ابعاد مختلفی از زوایای روحی، انسانی و عاطفی هم در این عكس ها نشان داده شده است.
او درباره برگزاری نمایشگاه های هنری در مكان عمومی همانند ایوان انتظار میدان ولی عصر (عج)، تصریح كرد: به نظر می رسد برخی مسائل به اندازه ای كه عمومی هستند باید در فضاهای عمومی تر دیده شوند. مسائل طبیعی همانند وقوع سیل هم مساله عام اجتماعی به حساب می آید. به صورت كلی هر مقدار كه آثار هنری كه با چنین سوژه هایی درگیر هستند در فضای عمومی عرضه شوند ارتباط مردم هم با حوزه آن سوژه و هنر را نزدیك تر می كند. ما باید هنر را عمومی تر نماییم تا مردم حس كنند كه هنر در چارچوب های مختلف همچون عكاسی حرفه ای و هنری با زندگی مردم تماسهای نزدیكی دارد. مردم نباید احساس كنند كه این هنر مربوط به یك قشر خاص است، هنر نیاز زندگی عمومی مردم است و هر مقدار بتوانیم با سوژه های عمومی تر ارتباط مردم را فراهم نماییم و زمینه روحی و مصرف هنری جامعه را ارتقا بدهیم، به فرهنگ و حل مسائل اجتماعی كمك كرده ایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره برگزاری نمایشگاه های عكس با مبحث سیل در سایر استان های كشور، بیان كرد: صحبت هایی صورت گرفته كه بتوانیم این نمایشگاه را در استان های دیگر با كمك ادارات كل ارشاد و شهرداری ها و مجموعه های دیگر انجام بدهیم. این مورد حتما می تواند از زاویه امداد و كمك به سیل زدگان و انتقال این تجربه اجتماعی و هنری به دیگران كمك نماید.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، نمایشگاه عكس «خانه ای كه سیل برد، مهری كه سیل آورد» عصر امروز (شنبه، ۲۵ خرداد) به صورت رسمی با بازدید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی راه اندازی شد. هادی مظفری (مدیر دفتر هنرهای تجسمی) و احمد مسجدجامعی (عضو شورای اسلامی شهر تهران) هم صالحی را در این بازدید همراهی كردند.
همچنین در افتتاح رسمی این نمایشگاه كه با حضور تعدادی از عكاسان مطبوعاتی برگزار شد، حمید فروتن (عكاس مطبوعاتی)، محمود دعایی (مدیرمسئول روزنامه اطلاعات) و احمد مسجدجامعی (عضو شورای اسلامی شهر تهران) از اهمیت عكس در روایت رویدادهای تاریخی و مهمی همچون سیل های بهار سال ۹۸، سخن گفتند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب