ایده پرداز مدارس طبیعت اعلام كرد
عشق به طبیعت، حلقه مفقوده اخلاق محیط زیستی
حیوان خانگی: تهران- ایرنا- ایده پرداز مدارس طبیعت در كشور اظهار داشت: عشق و علاقه به محیط زیست را در كودكان خود شكل نداده ایم و این حلقه مفقوده اخلاق محیط زیستی است.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، عبدالحسین وهاب زاده ضمن تاكید بر اهمیت شكل گیری عشق و علاقه همزمان با افزایش آگاهی، اظهار نمود: اصولا اگر عشق و علاقه شكل نگیرد آگاهی به تنهایی كاری از پیش نخواهد برد.
وهاب زاده كه در نشست تخصصی 'ریشه های امر اخلاقی و طبیعت' در كنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری سخن می گفت، با اشاره به نقش اخلاق در حفظ محیط زیست اظهار داشت: اخلاق از منظر زیست شناسی به مثابه ساز و كار حیاتی است كه از زمانی معین در فرایند تعامل موجودات زنده ظاهر شده است.
استاد دانشگاه اطهار كرد؛ این یك امر قدیم نیست بلكه یك امر حادث است و اخلاق بعنوان یك ابزار و تدبیر تعاملی ارتباط فرد را با زیستگاه برقرار می كند كه نظمی دارد و تكامل می یابد.
وی ادامه داد: البته با تغییر شرایط بیرونی آموزه های اخلاقی هم باید تغییر كند، اگر اینها را در نظر نگیریم نمی توانیم از اخلاق به خوبی استفاده نماییم.
وهاب زاده اضافه كرد: بحث دیگر اینكه اخلاق درونی شده نظام های كنترلی بیرونی است، یعنی در بیرون پلیس و قانون داریم كه سامان جامعه را پیش می برند كه به مرور این شیوه نظم در انسان ها درونی می گردد و وقتی این صورت گرفت با یك نگاه اخلاقی آنها را بدون حضور پلیس رعایت می كند.
وی ادامه داد: اما این تا زمانی است كه نظام بیرونی وجود داشته باشد و اگر به هر دلیلی نظام بیرونی ضعیف شود، اخلاق به تنهایی نمی تواند این راه را ادامه دهد.
وی تصریح كرد: اخلاق دیر می آید و زود می رود؛ اگر نظام كنترلی بیرونی وجود نداشته باشد پایدار نخواهد بود، بنابراین است كه در جهان امروز زیاد موعظه اخلاق ما را به جایی نمی رساند.
وهاب زاده اظهار نمود: اخلاق نمی تواند این همه بار سامان دادن جامعه را به تنهایی به دوش بكشد، بهتر است ما ار نظام های مهندسی اجتماعی و ابزارها و مسایل علمی استفاده نماییم.
وهاب زاده اضافه كرد: علاوه بر تدابیر علمی، تولید و پرورش عشق و انگیزه نسبت به همنوع و طبیعت می تواند راهگشا باشد و این عشق در بزرگسالی شكل نمی گیرد، به علت علمی، عشق در كودكی شكل می گیرد و اگر این موجود در محیط بیرون با دیگر كودكان و محیط طبیعی باشد، می تواند هم نسبت به طبیعت و هم همنوع خود علاقه پیدا كند.
وی تصریح كرد: این علاقه در بزرگسالی می تواند از آن فرد یك انسان متعهد و علاقه مند بسازد و حالا اگر آگاهی هم به آن اضافه شود می تواند یك شهروند شایسته زمین باشد.
وی به ایجاد مدارس طبیعت در كشور اشاره كرد و اظهار داشت: هدف از تولید آنها، در شرایط امروزی كه نه حیاط بزرگ و نه محله ای داریم وحضور كودكان فقط در چهاردیواری منازل خلاصه شده، می تواند مفید باشد و جای خالی نبود فضای باز را بگیرد.
وهاب زاده اظهار نمود: كودكان ما یا زندانی آپارتمان ها هستند و یا وقت خویش را در كلاس های محتلف می گذرانند، تماس آنها با دیگر كودكان در حد یك رقیب و همكلاسی است، چنین موجودی كه كودك دیگری را رقیب خود ببیند و با حیوان و گیاه تعاملی نداشته باشد در آینده نه می تواند با همنوعان خود رابطه همواری داشته باشد و نه می تواند عشق و علاقه ای به طبیعت داشته باشد تا از آنها محافظت كند.
وی اضافه كرد: در واقع با زندانی كردن فرزندان خود در كلاس های مختلف و محیط های محصور یك معامله دو سر باخت كرده ایم، از یك سو طبیعت را می بازیم و از جانب دیگر نسل معیوبی بار می آوریم.
وهاب زاده خاطرنشان كرد: ازاین رو اگر فرزندان خویش را در كودكی در نیابیم در بزرگسالی هر چقدر هم بر طبل اخلاق بكوبیم نتیجه ای نخواهد داشت.
وی اظهار داشت: پیشنهاد من این است كه بچه ها باید از این كلاس های ناخواسته آزاد شوند، در محیط های طبیعی با كودكان دیگر بازی كنند و در این بازی های خودانگیخته است كه عشق به همنوع، سرزمین و طبیعت شكل می گیرد و وقتی این صورت گرفت می توانیم در سنین بالاتر به آنها اموزش دهیم تا نسبت به حفظ محیط زیست خود متعهد شوند.
وهاب زاده تصریح كرد: آموزش و آگاهی بعد از تولید عشق و علاقه موثر است اگر پیش از آن باشد هیچ نتیجه ای نخواهد داشت.
به گزارش روز جمعه خبرنگار ایرنا، اولین كنگره بین المللی اخلاق در علوم و فناوری با شعار ' اخلاق برای همه، علم برای توسعه' در ۶ محور مبانی و مبادی اخلاق در علوم و فناوری، اخلاق حرفه ای در علوم و فناوری، اخلاق در مدیریت علوم و فناوری، اخلاق در علوم و فناوری و سیاست عمومی، اخلاق در علوم و فناوری نوین و اخلاق و محیط زیست ۱۳ تا ۱۶اذر در مركر همایش های كتابخانه ملی برپا شد.
علمی ۹۰۱۴ ** 1569
خبرنگار: كیمیا عبدالله پور ** انتشار: علی حبیبی
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
ttps: //telegram. me
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب