ماهی ها کوچک می شوند؟
حیوان خانگی: خراسان رضوی تحقیق جدید، تاثیر غیرمنتظره گرم شدن آب را بر اندازه ماهی نشان میدهد و این نظریه که جانوران آبزی مانند ماهی به سبب گرم شدن کره زمین کوچک می شوند را تایید نمی نماید.
به نقل از فیز، نتایج این تحقیق نشان داد که آلودگی آب گرم موجب افزایش نرخ رشد همین طور میزان مرگ ومیر شده و در نتیجه جمعیتی از ماهی های جوان تر اما بزرگتر ایجاد می شوند. این یافته تا حدی با پیش بینی های کلی تاثیر گرمایش بر اکوسیستم های طبیعی در تضاد است و نشان میدهد که اینها باید در مقیاس بزرگ آزمایش شوند.
با گرمتر شدن اکوسیستم های آبی، پیش بینی می شود که حیواناتی مانند ماهی در سنین جوانی سریع تر رشد کنند اما در بزرگسالی به اندازه های کوچکتر برسند. این الگو بیشتر در آزمایش های مقیاس کوچک مشاهده شده است و بااینکه تعدادی از تحقیقات این پیش بینی را در محیط های طبیعی آزمایش کرده اند اما این پیش بینی ها بیشتر روی گونه های ماهی در معرض ماهیگیری انجام شده است، جایی که پروسه خود ماهیگیری می تواند بر میزان رشد و اندازه بدن آبزیان تاثیر بگذارد.
مکس لیندمارک، محقق دانشگاه علوم کشاورزی سوئد می گوید: مطالعات در مورد تاثیرات گرم شدن آب بر روی ماهی ها از آزمایش های نیمه کنترل شده در مقیاس بزرگ در محیط های طبیعی کم است اما می تواند بینش های منحصربه فردی ارائه نماید. ما از یک سیستم مطالعه منحصربه فرد جهت بررسی این که چگونه آلودگی آب گرم نرخ مرگ ومیر، میزان رشد و اندازه ماهی ها را طی چندین نسل تغییر داده است، استفاده کردیم.
این گروه تحقیق خودرا در یک خلیج ساحلی محصور انجام دادند که آب خنک کننده ای را از یک نیروگاه هسته ای دریافت می کرد و موجب می شد به میزان پنج تا ۱۰ درجه سانتی گراد گرم تر از آب های اطراف باشد. آنها گونه ماهی اوراسیا را از خلیج محصور و از منطقه مرجع در مجمع الجزایر مجاور در یک دوره زمانی ۲۴ ساله مقایسه کردند.
آنان داده های صید را با اندازه گیری طول ماهی ها در سن ترکیب کردند سپس با بهره گیری از مدلهای آماری آنها را تحلیل و بررسی کردند تا چگونگی تاثیر آلودگی آب گرم بر سن و اندازه جمعیت ماهی ها همین طور میزان رشد و مرگ ومیر آنها را بررسی نمایند.
در صورتیکه پژوهشگران تفاوت های آماری قابل توجهی را در میزان رشد تخمینی، میزان مرگ ومیر و اندازه جمعیت ماهی بین مناطق گرم شده و مناطق مرجع پیدا کردند، همه این تغییرات آنطور که انتظار داشتند نبود. ماهی سوف ماده در منطقه گرم سریعتر رشد کرد و همانطور که گروه پیش بینی کرده بود، آنها به رشد خود در تمام طول عمر ادامه دادند. بنابراین، این ماهی ها به نسبت سن به اندازه بزرگی، حدود ۷ تا ۱۱ درصد بزرگتر در منطقه گرم شده در هر سنی، در مقایسه با منطقه مرجع می رسند.
علاوه بر این، پژوهشگران می گویند که افزایش نرخ رشد ماهی های جوان تر به سبب آب گرم به قدری برجسته بود که حتی اگر میزان مرگ ومیر ناشی از گرم شدن هوا بیشتر بود منجر به جمعیت بیشتر ماهی های جوان تر می شد. میانگین اندازه و فراوانی نسبی ماهی های بزرگتر در منطقه گرم شده بالاتر بود. این روند با این پیش بینی که گرمایش جهانی موجب کوچک شدن ماهی ها خصوصاً ماهی های بزرگ و قدیمی در طول زمان می شود، در تضاد است. در اصل، گرم شدن اکوسیستم در عوض منجر به ماهی های جوان تر اما بزرگتر در این تحقیق شد.
مالین کارلسون، مدیر آب در بخش طبیعت و محیط زیست، هیات اداری شهرستان وستمانلند، سوئد ابراز می کند: تحقیق ما شواهد قوی برای تفاوت های ناشی از گرمایش در نرخ رشد و مرگ ومیر در بین جمعیت طبیعی گونه های ماهی معتدل صید نشده در معرض افزایش دمای آب پنج تا ۱۰ درجه سانتی گراد برای بیش از دو دهه ارائه می دهد. این اثرات تا حد زیادی، اما نه بطور کامل، یکدیگر را خنثی می کنند، در صورتیکه ماهی ها جوان تر هستند، بطور متوسط بزرگتر نیز هستند.
محقق ارشد آنا گاردمارک، استاد دانشگاه علوم کشاورزی سوئد، گروه منابع آبزی، اوپسالا، سوئد نتیجه گیری می کند: این یافته ها نشان میدهد که پیش بینی های تعمیم یافته مبتنی بر نظریه هایی مانند قانون اندازه دما ممکنست برای پیش بینی تغییرات در سطح جمعیت کاربرد محدودی داشته باشد و این که هم نرخ مرگ ومیر و هم میزان رشد هنگام بررسی اثرات دما مهم هستند.
وی ادامه داد: بااینکه ما فقط یک گونه را مورد بررسی قرار دادیم، این آزمایش منحصر به فرد تغییر اقلیم، اثرات گرمایش در مقیاس کل اکوسیستم را نشان میدهد و یافته های آنرا در حوزه گرمایش جهانی بسیار مرتبط می کند.
یافته های این تحقیق در مجله eLife انتشار یافته است.
منبع: petiab.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب