گزارش حیوان خانگی؛

همدلی برای یوز ایرانی

همدلی برای یوز ایرانی حیوان خانگی: اینروزها با پیک تردد مسافران و زوار رضوی، شاهد پایش کریدور شاهرود - میامی سبزوار بواسطه عبور یوزپلنگ ایرانی هستیم.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: تنها زیستگاه زادآور یوز آسیایی و یا همان به اصطلاح یوزپلنگ ایرانی، (گربه سان به شدت در معرض انقراض) منطقه توران شاهرود است که قسمتی از آن در بی ارجمند شاهرود و بخشی در میاندشت میامی واقع است.
از آنجا که تصادفات جاده ای با اهمیت ترین عامل مرگ و میر یوزها در کنار سگ های گله طی دو دهه اخیر بوده و مسئولان هم تا کنون عزم جدی برای ایمن سازی کریدور تردد این حیوان نکرده اند، شاهد پایش های شبانه و دشوار کریدور اصلی مشهد- تهران از طرف مردم علاقمند و محیط بانان شهرستان های شاهرود و میامی هستیم که عاشقانه دل در گرو این گونه نادر بسته و داوطلبانه در صحنه حاضر هستند.

رصد و پایش شبانه

زمانی که همه ما خواب هستیم گروهی از مردان و زنان دل داده محیط زیست این مرز و بوم با دست خالی و با چراغ قوه و آتش کنار جاده ها می ایستند تا به رانندگان عبوری هشدار دهند که در منطقه تردد یوزپلنگ آسیایی سرعت مطمئن را رعایت نمایند تا مبادا برای این گربه سان باریک اندام ایرانی اتفاقی رخ دهد.
محیط بانان و مأموران محافظت از محیط زیست به ویژه زیست کره توران و مردان و زنان داوطلب خیلی از نقاط مختلف شهرستان های شاهرود و میامی خودرا به کریدور میاندشت و مسیرهای منتهی به آن در پلیس راه های شاهرود و میامی می رسانند تا درباره ی این گونه نادر جانوری هشدار دهند گونه ای که دیگر نفس هایش به شماره افتاده است.

حضور مردم و محیط بانان

علی اکبر قربانلو رییس زیست کره توران در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: همزمان با تعطیلات پایانی ماه صفر شاهد پیک تردد مسافران و زوار رضوی در کریدور اصلی تهران- مشهد به ویژه منطقه میاندشت هستیم که حجم بالایی از تردد را به خود اختصاص می دهند.
قربانلو با اشاره به اینکه این حجم تردد نیاز دارد که درباب محل عبور یوزها اطلاع رسانی و هشدارهای لازم را دریافت کند تا مبادا خدایی ناکرده شاهد اتفاقی تلخ برای یوزپلنگ آسیایی نباشیم، تصریح کرد: محیط بانان و محیط زیستی ها این ایام به ویژه شب ها اقدام به پایش شبانه جاده ها می کنند.
وی اضافه کرد: با عنایت به این که موج بازگشت زوار رضوی از مشهد مقدس را امروز جمعه نیز شاهد می باشیم، کنترل محور و کریدور و پایش مسیر امروز هم ادامه می یابد و از همین جا باید از تمام کارکنان زیست کره توران و محیط زیست و سمن ها و مردم قدردانی نمود که جانانه پای کار ایستاده اند.

سمن ها در میدان کار

لیلی قاسمی عضو دیده بان طبیعت و از فعالان خوش نام محیط زیست کشورمان در ویدئویی که در کنار همین کریدور اصلی شاهرود- میامی- سبزوار ضبط و در فضای مجازی انتشار داده اعلام می دارد که بروشورها و پوسترهایی برای اطلاع رسانی مسافران از محل تردد یوز ایرانی انتشار یافته و بین خودرو های عبوری توزیع شده است.
وی ضمن تقدیر از همه عوامل برای حضور در این کار، اضافه کرد: دولت داران محیط زیست بدون دریافت حتی یک ریال بصورت داوطلبانه در روزهایی که شاهد پیک تردد مسافران و زوار رضوی هستیم در محور حضور یافته و به کمک محیط بانان و محیط زیست می آیند تا بتوانیم در محافظت از این گونه نادر اقدام نماییم.

کسی به حرف ما نمی کرد!

بهمن نجفی کارشناس محیط زیست و کسی که اولین کاروان یوز ایرانی را تأسیس کرده نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان این که مدت ها و سال ها است که ما به مسئولان محیط زیست چه در زمانیکه یوزها در طبس و نای بندان و یزد و … حاضر بودند تا امروز که حتی یک یوز در آن مناطق دیده نمی گردد، مسئله تردد جاده ای این حیوان را تاکید و گزارش کرده ایم، اظهار داشت: متأسفانه در هیچ دوره ای به این مسائل اهمیت داده نشد.
نجفی با اشاره به اینکه از سال ها است و نسل ها است که این یوزها محل های تردد خاصی داشته و در حافظه ژنتیکی و همین طور شرایط منطقه ای نیز مشخص است، بیان نمود: تنها راهی که باید سال ها قبل صورت می گرفت راه اندازی زیرگذرها بود که متأسفانه این مسائل اهمیت داده نشد.
وی با اشاره به اینکه تنها منطقه ایران که بالاخره آن هم پس از سال ها و سال ها فنس کشی شده کریدور میامی است، اضافه کرد: این طرح هم هنوز تمام نشده و تنها امیدواریم و فقط امیدواریم که این طرح به حفظ گونه نادر یوز آسیایی کمک نماید چونکه این گونه اصطلاحاً از انقراض آویزان است! این که می گوئیم در معرض انقراض هم حتی اشتباه است بلکه این گونه از انقراض آویزان شده و زندگی اش به مو بند است و امکان دارد در سالهای آتی دیگر این گونه نادر را اصلاً نداشته باشیم.

حتی ۲۰ یوز هم نمانده است!

طبق برآورد کارشناسان کمتر از ۲۰ یوز آسیایی در کل دنیا وجود دارد که همه شأن هم در منطقه توران زیست دارند تا همین چند سال قبل تعداد این گونه به زور به ۱۶ قلاده می رسید اما زاد و ولدهای خوبی که در سالهای اخیر به ویژه از طرف هرب و هلیا شده امیدها را برای احیای این گونه نادر و کم یاب از گربه سانان افزایش داده است اما از طرفی باید دقت داشت که نگهداری این گونه ظرافت های خاصی خودش را هم دارد.
برخی بر این عقیده هستند که ۳۵ کیلومتر مسیر میاندشت نیازمند فنس کشی است اما با این سرعت لاک پشتی که طرح دارد به نظر نمی رسد تا چند سال آتی هم شاهد تکمیل این طرح باشیم از طرفی نگرانی هایی هم وجود دارد و آن این که اگر یوزی بصورت ناخواسته از لب جاده وارد این فنس ها شود دیگر اماکن خروج آن از جاده وجود ندارد!
آنطور که مسئولان اما می گویند به جهت اینکه یوزها وارد فنس ها نشوند هدایت گری هایی هم می شود بطورمثال به وسیله پستی بلندی هایی شبیه جاده کشی برای او درست شده که به سمت فنس ها اصلاً هدایت نشود و این کار مؤثری خواهد بود.

فنس هایی که بدون روگذر فایده ندارند

به هر صورت به نظر می رسید طرح هایی مانند پل های رو گذر و هدایت کننده به وسیله طعمه، شبیه سازی محیط با سن و بوته ها و … می بایست تکمیل کننده فنس کشی باشد چونکه وقتی یوز به دنبال طعمه بین زیستگاه ها تردد می کند به هر صورت مکانی را برای دور زدن فنس ها پیدا خواهد نمود و باز هم از جاده عبور می کند اما روگذرها مانند پل های عابر پیاده می تواند به خوبی این حیوان را از جاده عبور دهد اما هزینه های این دست طرح ها سبب شده تا دولت ها به آن ورود جدی نداشته باشند.
از سوی دیگر بحث زیرگذرها هم به عقیده برخی کارشناسان بر روی هر حیوانی جز یوز جواب می دهد چونکه یوز به شدت محتاط بوده و تلاش می کند که اصلاً وارد چنین فضاهایی تنگ و تاریک که انتهای آنرا نمی بیند نشود به هر صورت با این سرعت لاک پشتی محافظت از یوزها مردم و سمن های محیط زیستی دو راه حل دارند یک دعا کنند که برای یوزها اتفاقی رخ ندهد و دو در مناسبت هایی از این دست مانند نوروز، تعطیلات پایان صفر و … به کنار جاده بروند آتش روشن کنند تا مسافران عبوری احتیاط کنند.


منبع:

1403/06/18
17:41:06
5.0 / 5
231
تگهای خبر: باد , پلنگ , تردد , جانور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی