دبیر كمیته راهبری آموزش و توانمندی سازمان محیط زیست منصوب گردید
حیوان خانگی: اسكندر امیدی نیا در ابلاغی از جانب عیسی كلانتری معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، بعنوان دبیر كمیته راهبری آموزش و توانمندی سازمان محیط زیست منصوب گردید.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از روابط عمومی دانشكده محیط زیست، علاوه بر انتصاب امیدی نیا به دبیری این كمیته، بر مبنای ابلاغ صادره از جانب كلانتری، كریم شافعی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان رئیس كمیته راهبری آموزش و توانمندسازی منصوب گردید.
رئیس مركز برنامه ریزی، تحول اداری و بودجه، مدیركل امور اداری، مدیركل امور مالی و ذیحسابی، سرپرست آموزش های ضمن خدمت و محیط بانی دانشكده محیط زیست و نماینده سازمان اداری و استخدامی كشور سایر اعضای این كمیته را تشكیل می دهند.
تعیین خط مشی آموزشی، طراحی و برنامه ریزی آموزشی، اجرا، نظارت و ارزشیابی آموزشی، مراحل اصلی چرخه آموزش كارمندان در دستگاه های اجرایی می باشد كه مجموعه آنها ساختار مدیریت و راهبری آموزش كارمندان را تشكیل می دهد.
سیاستگذاری و مدیریت كلان آموزش كارمندان در دستگاه های اجرایی اعم از سازمان های وابسته به ریاست جمهوری، وزارتخانه ها وسازمان های وابسته به آنها بر عهده «كمیته راهبری آموزش و توانمندسازی» از كمیته های فرعی زیر مجموعه شورای تحول اداری در ستاد دستگاه است.
همچون وظایف كمیته راهبری آموزش و توانمندسازی می توان به این موارد اشاره كرد:
- بررسی وتعیین اهداف واستراتژی های آموزش وتوانمندسازی كارمندان دستگاه اجرایی.
- بررسی و تأیید نهایی نیازهای آموزشی دستگاه كه برپایه تحلیل سازمان، شغل و فرد صورت گرفته است.
- بررسی و تصویب برنامه های آموزشی كارمندان و مدیران دستگاه اعم از برنامه راهبردی، سالانه و پنجساله.
- بررسی و پیشنهاد اعتبارات موردنیاز آموزش و توانمندسازی كارمندان و مدیران برپایه برنامه آموزشی مصوب برای پیش بینی در بودجه سنواتی.
- بررسی و پی گیری هزینه كرد اعتبارات آموزشی پیش بینی شده در بودجه سنواتی دستگاه برای آموزش و توانمندسازی برپایه برنامه های مصوب.
- بررسی وتایید دستورالعمل ها ورویه های آموزشی مورد نیاز دستگاه اجرایی.
- بررسی وتایید محتوا ومواد آموزشی مورد نیاز دوره های آموزشی به صورت چاپی والكترونیكی بر مبنای سرفصل های آموزشی مصوب.
- بررسی و تصویب پروژه ها و طرح های مطالعاتی و كاربردی آموزش و توانمندسازی.
- بررسی و تعیین اختیارات ستاد دستگاه و واحدهای استانی برای برنامه ریزی و اجرای برنامه های آموزشی و توانمندسازی كارمندان.
- تصمیم گیری درمورد دوره های آموزشی دستگاه كه به صورت ملی یا منطقه ای باید اجرا گردد.
- نظارت بر انتخاب مؤسسات مجری و یا مشاور مورد تأیید در حوزه نیازسنجی، طراحی، اجرا و ارزشیابی آموزشی.
- تعیین سیاست های برخورداری از سازوكارهای انگیزشی درچارچوب قوانین ومقررات.
- بررسی وتایید اولیه گواهینامه نوع دوم كارمندان وتطبیق شرایط دریافت گواهینامه با پرونده آموزشی كارمندان و تعیین راهكارهای بررسی وتایید گواهینامه ها بر مبنای نظام آموزش وارسال آن به سازمان اداری و استخدامی برای تایید و صدور گواهینامه.
- نظارت بر عملكرد و فعالیت های آموزش و توانمندسازی دستگاه و كمیته های اجرایی آموزش مستقر در استان و دریافت گزارشات ادواری.
- عرضه صورت جلسات كمیته به سازمان اداری و استخدامی توسط دبیر جلسه.
- انجام سایر وظایفی كه برپایه نظام آموزش كارمندان و مدیران مشخص می گردد و یا موارد پیشنهادی از جانب دستگاه اجرایی در حوزه آموزش و توانمندسازی كارمندان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب